☰
Search
Mic
En
Android Play StoreIOS App Store
Setting
Clock

108 Names of Lord Surya | Ashtottara Shatanamavali of Sun God

DeepakDeepak

108 Surya Names

Ashtottara Shatanamavali of Lord Surya

X
अरुण
1
ॐ अरुणाय नमः।
Om Arunaya Namah।
जो लाल एवं भूरे रंग के हैं
शरण्य
2
ॐ शरण्याय नमः।
Om Sharanyaya Namah।
जो सबको शरण अर्थात् आश्रय प्रदान करने वाले हैं
करुणारससिन्धु
3
ॐ करुणारससिन्धवे नमः।
Om Karunarasasindhve Namah।
जो करुणा के महासागर हैं
असमानबल
4
ॐ असमानबलाय नमः।
Om Asamanabalaya Namah।
जो अद्वितीय शक्ति वाले हैं
आर्तरक्षक
5
ॐ आर्तरक्षकाय नमः।
Om Artarakshakaya Namah।
जो कष्टों से हमारी रक्षा करते हैं
आदित्य
6
ॐ आदित्याय नमः।
Om Adityaya Namah।
जो देवी अदिति के पुत्र हैं
आदिभूत
7
ॐ आदिभूताय नमः।
Om Adibhutaya Namah।
जिनकी सर्वप्रथम उत्पत्ति हुयी है
अखिलागमवेदी
8
ॐ अखिलागमवेदिने नमः।
Om Akhilagamavedine Namah।
जो समस्त वेदों एवं शास्त्रों के ज्ञाता हैं
अच्युत
9
ॐ अच्युताय नमः।
Om Achyutaya Namah।
जिनके सामर्थ्य का कोई अन्त नहीं है
अखिलज्ञ
10
ॐ अखिलज्ञाय नमः।
Om Akhilajnaya Namah।
जो सब कुछ जानने वाले हैं
अनन्त
11
ॐ अनन्ताय नमः।
Om Anantaya Namah।
जिनका कोई अन्त नहीं है
इन
12
ॐ इनाय नमः।
Om Inaya Namah।
जो अत्यन्त शक्तिशाली हैं
विश्वरूप
13
ॐ विश्वरूपाय नमः।
Om Vishvarupaya Namah।
जो सभी रूपों में विद्यमान हैं
इज्य
14
ॐ इज्याय नमः।
Om Ijyaya Namah।
जो परम पूजनीय हैं
इन्द्र
15
ॐ इन्द्राय नमः।
Om Indraya Namah।
जो देवताओं के राजा हैं
भानु
16
ॐ भानवे नमः।
Om Bhanave Namah।
जो अद्भुत तेज वाले हैं
इन्दिरामन्दिराप्त
17
ॐ इन्दिरामन्दिराप्ताय नमः।
Om Indiramandiraptaya Namah।
जिन्होंने इन्दिरा अर्थात् देवी लक्ष्मी का निवास प्राप्त किया है
वन्दनीय
18
ॐ वन्दनीयाय नमः।
Om Vandaniyaya Namah।
जो अत्यन्त वन्दनीय अर्थात् स्तुति योग्य हैं
ईश
19
ॐ ईशाय नमः।
Om Ishaya Namah।
जो हम सभी के ईश्वर हैं
सुप्रसन्न
20
ॐ सुप्रसन्नाय नमः।
Om Suprasannaya Namah।
जो अत्यन्त उज्ज्वल हैं
सुशील
21
ॐ सुशीलाय नमः।
Om Sushilaya Namah।
जो उत्तम स्वभाव वाले हैं
सुवर्चस्
22
ॐ सुवर्चसे नमः।
Om Suvarchase Namah।
जो अद्भुत तेज से युक्त हैं
वसुप्रद
23
ॐ वसुप्रदाय नमः।
Om Vasupradaya Namah।
जो धन-धान्य प्रदान करने वाले हैं
वसु
24
ॐ वसवे नमः।
Om Vasave Namah।
जो एक उत्कृष्ट अर्थात् उत्तमकोटि के देव हैं
वासुदेव
25
ॐ वासुदेवाय नमः।
Om Vasudevaya Namah।
जो सर्वव्यापी परमात्मा हैं
उज्ज्वल
26
ॐ उज्ज्वलाय नमः।
Om Ujjvalaya Namah।
जो अत्यन्त प्रकाशमान हैं
उग्ररूप
27
ॐ उग्ररूपाय नमः।
Om Ugrarupaya Namah।
जो उग्र स्वभाव वाले अर्थात् अत्यन्त उत्साही हैं
ऊर्ध्वग
28
ॐ ऊर्ध्वगाय नमः।
Om Urdhvagaya Namah।
जो सर्वदा ऊपर की दिशा की ओर बढ़ते हैं
विवस्वान्
29
ॐ विवस्वते नमः।
Om Vivasvate Namah।
जो अत्यन्त तेज व ऊष्मा से व्याप्त हैं
उद्यत्किरणजाल
30
ॐ उद्यत्किरणजालाय नमः।
Om Udyatkiranajalaya Namah।
जो प्रकाश की बढ़ती किरणों का जाल बनाते हैं
हृषीकेश
31
ॐ हृषीकेशाय नमः।
Om Hrishikeshaya Namah।
जो इन्द्रियों के स्वामी हैं
ऊर्जस्वल
32
ॐ ऊर्जस्वलाय नमः।
Om Urjasvalaya Namah।
जो अत्यन्त शक्तिशाली हैं
वीर
33
ॐ वीराय नमः।
Om Viraya Namah।
जो अत्यन्त साहसी हैं
निर्जर
34
ॐ निर्जराय नमः।
Om Nirjaraya Namah।
जो जरारहित अर्थात् अविनाशी हैं
जय
35
ॐ जयाय नमः।
Om Jayaya Namah।
जो विजयी हैं
ऊरुद्वयाभावरूपयुक्तसारथि
36
ॐ ऊरुद्वयाभावरूपयुक्तसारथये नमः।
Om Urudvayabhavarupayuktasarathaye Namah।
जो बिना जाँघों वाले सारथी से युक्त हैं
ऋषिवन्द्य
37
ॐ ऋषिवन्द्याय नमः।
Om Rishivandyaya Namah।
जो ऋषियों द्वारा पूजनीय हैं
रुग्घन्ता
38
ॐ रुग्घन्त्रे नमः।
Om Rugghantre Namah।
जो रोगों के विनाशक हैं
ऋक्षचक्रचर
39
ॐ ऋक्षचक्रचराय नमः।
Om Rikshachakracharaya Namah।
जो तारों के चक्र के मध्य विचरण करने वाले हैं
ऋजुस्वभावचित्त
40
ॐ ऋजुस्वभावचित्ताय नमः।
Om Rijusvabhavachittaya Namah।
जिसका मन स्वभाव से ही सच्चा है
नित्यस्तुत्य
41
ॐ नित्यस्तुत्याय नमः।
Om Nityastutyaya Namah।
जो सदैव पूजनीय हैं
ऋकारमातृकावर्णरूप
42
ॐ ऋकारमातृकावर्णरूपाय नमः।
Om Rikaramatrikavarnarupaya Namah।
जिनका स्वरूप ऋ अक्षर के समान है
उज्ज्वलतेजस्
43
ॐ उज्ज्वलतेजसे नमः।
Om Ujjvalatejase Namah।
जो अद्भुत आभा से देदीप्यमान हैं
ऋक्षाधिनाथमित्र
44
ॐ ऋक्षाधिनाथमित्राय नमः।
Om Rikshadhinathamitraya Namah।
जो तारों के देवता चन्द्र के मित्र हैं
पुष्कराक्ष
45
ॐ पुष्कराक्षाय नमः।
Om Pushkarakshaya Namah।
जिनके नेत्र कमल के समान हैं
लुप्तदन्त
46
ॐ लुप्तदन्ताय नमः।
Om Luptadantaya Namah।
जो बिना दाँतों वाले हैं
शान्त
47
ॐ शान्ताय नमः।
Om Shantaya Namah।
जो शान्त स्वभाव वाले हैं
कान्तिद
48
ॐ कान्तिदाय नमः।
Om Kantidaya Namah।
जो सौन्दर्य प्रदान करने वाले हैं
घन
49
ॐ घनाय नमः।
Om Ghanaya Namah।
जो नाश करने वाले हैं
कनत्कनकभूष
50
ॐ कनत्कनकभूषाय नमः।
Om Kanatkanakabhushaya Namah।
जो तेजोमय रत्नों से सुशोभित हैं
खद्योत
51
ॐ खद्योताय नमः।
Om Khadyotaya Namah।
जो सम्पूर्ण आकाश के प्रकाश हैं
लूनिताखिलदैत्य
52
ॐ लूनिताखिलदैत्याय नमः।
Om Lunitakhiladaityaya Namah।
जो समस्त असुरों का नाश करने वाले हैं
सत्यानन्दस्वरूपी
53
ॐ सत्यानन्दस्वरूपिणे नमः।
Om Satyanandasvarupine Namah।
जो सत्य और आनन्द स्वरूप वाले हैं
अपवर्गप्रद
54
ॐ अपवर्गप्रदाय नमः।
Om Apavargapradaya Namah।
जो मोक्ष प्रदान करते हैं
आर्तशरण्य
55
ॐ आर्तशरण्याय नमः।
Om Artasharanyaya Namah।
जो पीड़ित लोगों को शरण प्रदान करते हैं
एकाकी
56
ॐ एकाकिने नमः।
Om Ekakine Namah।
जो एकाकी अर्थात् अकेले मात्र हैं
भगवान्
57
ॐ भगवते नमः।
Om Bhagawate Namah।
जो परम पिता परमेश्वर हैं
सृष्टिस्थित्यन्तकारी
58
ॐ सृष्टिस्थित्यन्तकारिणे नमः।
Om Srishtisthityantakarine Namah।
जो सृष्टि के उत्पत्ति कर्ता, पालनकर्ता एवं अन्तकर्ता हैं
गुणात्मा
59
ॐ गुणात्मने नमः।
Om Gunatmane Namah।
जो गुणों से परिपूर्ण हैं
घृणिभृत्
60
ॐ घृणिभृते नमः।
Om Ghrinibhrite Namah।
जो प्रकाश को अपने अधिकार में रखने वाले हैं
बृहत्
61
ॐ बृहते नमः।
Om Brihate Namah।
जो महान हैं
ब्रह्म
62
ॐ ब्रह्मणे नमः।
Om Brahmane Namah।
जो पराशक्ति परब्रह्म परमात्मा हैं
ऐश्वर्यद
63
ॐ ऐश्वर्यदाय नमः।
Om Aishwaryadaya Namah।
जो शक्ति प्रदान करते हैं
शर्व
64
ॐ शर्वाय नमः।
Om Sharvaya Namah।
जो कष्टों को हर लेने वाले हैं
हरिदश्व
65
ॐ हरिदश्वाय नमः।
Om Haridashwaya Namah।
जो पीले वर्ण से युक्त घोड़े पर सवार होने वाले हैं
शौरी
66
ॐ शौरये नमः।
Om Shauraye Namah।
जो एक महान वीर हैं
दशदिक्सम्प्रकाश
67
ॐ दशदिक्सम्प्रकाशाय नमः।
Om Dashadiksamprakashaya Namah।
जो दशों दिशाओं को प्रकाशित करते हैं
भक्तवश्य
68
ॐ भक्तवश्याय नमः।
Om Bhaktavashyaya Namah।
जो भक्तों के वश में रहने वाले हैं
ओजस्कर
69
ॐ ओजस्कराय नमः।
Om Ojaskaraya Namah।
जो शक्ति के निर्माता अथवा प्रदाता हैं
जयी
70
ॐ जयिने नमः।
Om Jayine Namah।
जो सर्वदा विजयी हैं
जगदानन्दहेतु
71
ॐ जगदानन्दहेतवे नमः।
Om Jagadanandahetave Namah।
जो सम्पूर्ण संसार के आनन्द के कारण हैं
जन्ममृत्युजराव्याधिवर्जित
72
ॐ जन्ममृत्युजराव्याधिवर्जिताय नमः।
Om Janmamrityujaravyadhivarjitaya Namah।
जो जन्म, मृत्यु, बुढ़ापे तथा कष्टों से रहित हैं
उच्चस्थानसमारूढरथस्थ
73
ॐ उच्चस्थानसमारूढरथस्थाय नमः।
Om Uchchasthanasamarudharathasthaya Namah।
जो ऊँचे कदमों वाले रथ पर विराजमान हैं
असुरारि
74
ॐ असुरारये नमः।
Om Asuraraye Namah।
जो असुरों के शत्रु हैं
कमनीयकर
75
ॐ कमनीयकराय नमः।
Om Kamaniyakaraya Namah।
जो इच्छाओं को पूर्ण करने वाले हैं
अब्जवल्लभ
76
ॐ अब्जवल्लभाय नमः।
Om Abjavallabhaya Namah।
जो अब्जा अर्थात धन्वन्तरि के अत्यन्त प्रिय हैं
अन्तर्बहिःप्रकाश
77
ॐ अन्तर्बहिःप्रकाशाय नमः।
Om Antarbahihprakashaya Namah।
जो आंतरिक और बाह्य प्रकाश से युक्त हैं
अचिन्त्य
78
ॐ अचिन्त्याय नमः।
Om Achintyaya Namah।
जिनका पूर्ण स्वरूप हमारे मन की धारणा से परे है
आत्मरूपी
79
ॐ आत्मरूपिणे नमः।
Om Atmarupine Namah।
जो आत्मा के स्वरूप हैं
अच्युत
80
ॐ अच्युताय नमः।
Om Achyutaya Namah।
जिनके सामर्थ्य का कोई अन्त नहीं है
अमरेश
81
ॐ अमरेशाय नमः।
Om Amareshaya Namah।
जो सदा अमर रहने वाले हैं
परं ज्योतिष्
82
ॐ परस्मै ज्योतिषे नमः।
Om Parasmai Jyotishe Namah।
जो परम प्रकाश वाले हैं
अहस्कर
83
ॐ अहस्कराय नमः।
Om Ahaskaraya Namah।
जो दिन का आरम्भ करने वाले हैं
रवि
84
ॐ रवये नमः।
Om Ravaye Namah।
जो उज्ज्वल कान्ति से परिपूर्ण हैं
हरि
85
ॐ हरये नमः।
Om Haraye Namah।
जो प्रकृति के स्वामी हैं
परमात्मा
86
ॐ परमात्मने नमः।
Om Paramatmane Namah।
जो परमपिता परमेश्वर हैं
तरुण
87
ॐ तरुणाय नमः।
Om Tarunaya Namah।
जो सर्वदा तरुण अवस्था में रहने वाले हैं
वरेण्य
88
ॐ वरेण्याय नमः।
Om Varenyaya Namah।
जो अत्यन्त उत्कृष्ट चरित्र अथवा स्वभाव वाले हैं
ग्रहाणाम्पति
89
ॐ ग्रहाणाम्पतये नमः।
Om Grahanampataye Namah।
जो सभी ग्रहों के स्वामी हैं
भास्कर
90
ॐ भास्कराय नमः।
Om Bhaskaraya Namah।
जो प्रकाश के जन्म दाता या प्रकाश प्रदान करने वाले हैं
आदिमध्यान्तरहित
91
ॐ आदिमध्यान्तरहिताय नमः।
Om Adimadhyantarahitaya Namah।
जो जन्म, मृत्यु तथा रोगादि पर विजय प्राप्त करने वाले हैं
सौख्यप्रद
92
ॐ सौख्यप्रदाय नमः।
Om Saukhyapradaya Namah।
जो सबको सुख प्रदान करने वाले हैं
सकलजगताम्पति
93
ॐ सकलजगताम्पतये नमः।
Om Sakalajagatampataye Namah।
जो सम्पूर्ण संसार के स्वामी हैं
सूर्य
94
ॐ सूर्याय नमः।
Om Suryaya Namah।
जो अत्यन्त प्रकाशमान हैं
कवि
95
ॐ कवये नमः।
Om Kavaye Namah।
जो विलक्षण बुद्धि वाले हैं
नारायण
96
ॐ नारायणाय नमः।
Om Narayanaya Namah।
जो सभी के आश्रय हैं
परेश
97
ॐ परेशाय नमः।
Om Pareshaya Namah।
जो सर्वोत्कृष्ट देव हैं
तेजोरूप
98
ॐ तेजोरूपाय नमः।
Om Tejorupaya Namah।
जो अग्नि स्वरूप वाले हैं
हिरण्यगर्भ
99
ॐ हिरण्यगर्भाय नमः।
Om Hiranyagarbhaya Namah।
जो सुनहरे रंग की आभा वाले हैं
सम्पत्कर
100
ॐ सम्पत्कराय नमः।
Om Sampatkaraya Namah।
जो साफल्य प्रदान करने वाले हैं
इष्टार्थद
101
ॐ इष्टार्थदाय नमः।
Om Ishtarthadaya Namah।
जो इच्छित वस्तुओं को प्रदान करने वाले हैं
सुप्रसन्न
102
ॐ सुप्रसन्नाय नमः।
Om Suprasannaya Namah।
जो सबसे अधिक प्रसन्न रहने वाले हैं
श्रीमान्
103
ॐ श्रीमते नमः।
Om Shrimate Namah।
जो सदा यशस्वी रहने वाले हैं
श्रेयस्
104
ॐ श्रेयसे नमः।
Om Shreyase Namah।
जो अत्यन्त उत्कृष्ट स्वभाव वाले हैं
सौख्यदायी
105
ॐ सौख्यदायिने नमः।
Om Saukhyadayine Namah।
जो सुख के प्रदाता हैं
दीप्तमूर्ति
106
ॐ दीप्तमूर्तये नमः।
Om Diptamurtaye Namah।
जो हमेशा प्रकाशमान रहने वाले हैं
निखिलागमवेद्य
107
ॐ निखिलागमवेद्याय नमः।
Om Nikhilagamavedyaya Namah।
जो समस्त शास्त्रों के ज्ञाता हैं
नित्यानन्द
108
ॐ नित्यानन्दाय नमः।
Om Nityanandanaya Namah।
जो सर्वदा आनन्दित रहने वाले हैं

॥ Iti Shri Surya Ashtottarashatanamavalih Sampurna ॥

Kalash
Copyright Notice
PanditJi Logo
All Images and data - Copyrights
Ⓒ www.drikpanchang.com
Privacy Policy
Drik Panchang and the Panditji Logo are registered trademarks of drikpanchang.com
Android Play StoreIOS App Store
Drikpanchang Donation